„Дакле, Ви сте тај Урош Предић?“, назив је изложбе која је данас свечано отворена у Галерији Српске академије наука и уметности. Поставком ауторке Оливере Скоко, под покровитељством Националног музеја у Зрењанину и САНУ, обележен је јубилеј 160 година од рођења великог српског сликара Уроша Предића. Његов живот је приказан у форми тематских секција, од школских дана у родном Орловату, преко Панчева и Беча, путовања по Италији, па све до повратка у Београд, где је живео све до 1953. године.

Почев од цртежа, који су настали када је био десетогодишњак, посетиоци имају прилику да први пут виде и скице за иконе које је радио за Његошеву капелу на Ловћену. На изложби су најдоминантнији његови портрети и иконе. Такође, важан је и сликаров однос са другим уметницима, попут Стевана Алексића, Паје Јованоића и научника Михајла Пупина. Једна од Предићевих најпознатијих слика, „Визија у облацима“, заузима посебно место у изложбеном простору и пропраћена је додатним писаним интерпретацијама и објашњењем. „Косовка девојка“, недовршена слика „Каменовање Светог Стефана“, слике Зрењанина, само су нека од ремек-дела која су изложена до 15. априла.

Галерија САНУ отворена је сваког дана осим понедељком, од 10 до 21 час, а четвртком од 11 до 16 часова. Када се у галерији не одржавају концерти, радно време за посетиоце изложбе је сваког дана од 10 до 21 час. Улаз је слободан.

Студенти који су посетили изложбу и написали вест: Јана Вујачић, Немања Лисинац, Милош Шкрбић, Кристина Бађић, Катарина Брајковић, Ана Протић, Жељко Петричевић, Кристина Капетанов и Стеван Мачкић.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: